Blogg

Börja med webbdesign

Funderar du på att börja med webbdesign? I den här texten skriver vi om de nödvändiga stegen för att komma igång.

Vilken typ av webbdesign passar dig?

Bestäm dig för vilken typ av webbdesign du vill göra. Här har du ganska mycket att välja mellan. En del vill fokusera på UX, medan andra till exempel är mer intresserade av att kombinera backend med frontend. Se exempel på hemsida här.

Den som vill ha låga trösklar för att komma i gång kan börja med till exempel WordPress, en plattform som gör det enkelt just att skapa sin egen webbplats. Köp bara en domän hos ett webbhotell och installera programvaran, så är det hyfsat enkelt att börja skapa. Det finns mängder av guider på nätet där du kan hitta goda tips och tricks.

Använd de resurser som finns

Det finns gott om material på nätet att ta del av för den som vill börja med webbdesign. Det kan till exempel vara onlinekurser, utbildningsböcker eller personlig handledning – det finns helt enkelt mycket tillgängligt där ute för nybörjare på området. Med dessa verktyg till hands kan du börja lära dig snabbt och effektivt. Faktum är att det säkerligen finns mer resurser än vad man faktiskt har tid till att ta del av. I mångt och mycket handlar det om hur mycket tid du vill lägga ned.

Sätt upp ett mål

Att sätta upp ett mål gör det enklare att bli den designer som du önskar bli. Det kan till exempel vara att…

    • Göra en egen e-butik – från början till slut.

Göra en snygg landningssida som marknadsför ett event.

  • Skapa interaktiva formulär och placera dem på en snygg hemsida.

 

Det finns många olika sätt för webbdesigners att använda sina färdigheter – och de kan göra stor nytta för den enskilda kunden.

Praktiken

Som med alla färdigheter krävs praktik för att förbättra dem. En god idé i början kan vara att ta kontakt med en vän som kan ha nytta av en hemsida. Erbjud dig att göra sidan gratis, eller billigt. När du har gjort dina första uppdrag kan du skapa en fin portfolio som kan användas för att få fler uppdrag.

Kom ihåg att webbdesign inte direkt har några hårt satta regler. I regel gäller det att tillgodose kundernas behov, samtidigt som det faktiskt också blir en snygg och användarvänlig webbplats.